Биокомпост

Компосирането се счита за най- полезния екологичен начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци.
Това е процес на разграждане на органичните отпадъци, който се извършва при наличието на кислород, правилен подбор на органичните отпадъци и подходящи климатични условия. Получава се еднороден кафениково – черен ронлив еднороден материал, изключително подходящ за подхранването на почвата и земеделските култури. Процесът се извършва благодарение на различните миклоорганизми действащи в аеробна среда. Това са богата селекция от бактерии и ензими,гъбички, водорасли, протози, които присъстват в органичните материи.
Чрез процеса на компостиране домакинствата могат да уползотворят голяма част от разградимите битови отпадъци. Това са хранителнителните отпадъци от кухнята и излищната градинска зелена маса. Органичните отпадъци подходящи за компостиране се състоят от сурови хранителни и растителни отпадъци подготвени по определено съотношение.
Отпадъци подходящи за компостиране са:
– Обелки от зеленчуци и плодове
– Остатъци от хляб и макаронени продукти
– Торбички от чай, утайки от кафе
– Черупки от яйца
– Стайни и градински цветя
– Прясно окосена трева
– Изсушена трева, паднали листа
– Слама
– Дървесни стърготини
– Картонени опаковки и салфетки
Отпадъци неподходящи за компостиране са:
– Месо и риба, кокали
– Млечни продукти
– Растителни и животински мазнини
– сготвена храна
– Изпражнения от домашни любимци
– Въглени и остатъци от изгорели въглища
– Синтетика
– Пластмасови отпадъци
– Заболели и инфектирани растения

Процеса започва с подготовката на материала. Органичните отпадъци се натрупват на купчина или се поставят в компостер. Дървестните изрезки трябва да бъдат нарязани на малки парченца. Смесват се с окосената трева и кухненските отпадъци. Така подготвения материал се подрежда на слоеве от по около 10 см., като целта е да се осигури добро проветряване и приток на кислород, за аробните бактерии, които са в основата на разграждането на органичните отпадъци. Аеробните микроорганизми консумирайки кислород, освобождават въглероден двуокис и произвеждат енергия, която повишава температурата на компоста. Температурата през първите 1-2 дни може да достигне 55-60 ˚С . Тази фаза от процеса на разграждането трае няколко седмици и резултата е получаването на пресен компост.
При следващата фаза /процес/ температурата достига 40-45 ˚С, след което започва да спада прогресивно, като достига до малко над стайна температура. В края на тази фаза „Зреене”, която може да трае няколко месеца. Готовия компост е тъмнокафяв цвят, с ронлива структора и миризма на пръст. Предлага ме Ви препарат който ускорява процеса на компостиране.

Показване на единичен резултат